Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Nyerészkedj ivóvízen!

2009.06.19. 14:35 ajjaj

Nem megy a légkondi, 35 fok meleg, mindjárt megdöglöm az irodában. Folyamatosan szívom a csapból a vizet, ha délután végzek, húzok le a Balatonra. Észre sem veszem, de a mai napom full timeban a víz körül forog. És bár a téli hónapokban biztos nem leszek ennyire ráizgulva a vízre, annak szűkössége és speciális tulajdonságai akár jó befektetési célponttá is tehetik.

Azt minden józan ember sejti, hogy a föld vízkészletei szűkösek, ráadásul a népesség növekedésével párhuzamosan a helyzet csak egyre szorultabbá válik. Pontosabban az előző mondat úgy helyes, hogy a föld édesvíz készletei szűkösek, hiszen a vízkészlet egészének 97%-át a sótartalma miatt fogyasztásra vagy mezőgazdasági művelésre alkalmatlan tengervíz alkotja. Ne legyünk annyira boldogok, a 97%-on felüli közel 3%-os édesvízi arány fagyott állapotban parkol a sarkokon. A vízkészletnek mindössze 0.001%-a alkalmas emberi fogyasztásra.

A keresleti oldalon az emberi felhasználás duplán is sújtja a víz piacát, hiszen a közvetlen felhasználás mellett (mely a népesség növekedésével együtt tart egyre feljebb) az élelmiszerpiacon keresztüli fogyasztás is nagy jelentőséggel bír. Nem szabad elfeledni azt sem, hogy az életszínvonal emelkedésével a fejlődő országokból nagymennyiségű többletkereslet kerülhet a rendszerbe, melyre előbb-utóbb megoldást kell találni.

Amikor vízpiaci befektetésben gondolkodunk, vállalatok részvényeit vásároljuk meg közvetlenül, vagy egy ETF-en keresztül közvetetten. Ezek a vállalatok a fejlődő országok becsatlakozásával a vízügyi infrastruktúrák kialakításából gazdagodhatnak majd, ráadásul a vízpiaci szűkösség kezelése érdekében foganatosítandó hatékonyságnövelő technológiák miatt a jövőben további befektetési sztorival kecsegtethetnek.

8 komment

Címkék: befektetés víz

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr781195478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2009.06.19. 16:48:54

eddig a bevezető. most jöhetnének a konkrétumok: cégnevek, árfolyamok. jól beizgattad az olvasót, most már tessék kielégíteni (a kíváncsiságot).

Ivanhoe 2009.06.19. 17:05:06

Kicsit utánanéztem ennek, mindenki azt vizionálja, hogy a víznek az egekbe fog szökni az ára, lehet, hogy csak 10 év múlva, de nem árt előre gondolkodni, fel is írom a kis füzetembe:) Régebben egy gazdasági újságban olvastam egy vízzel foglalkozó cégről aminek nagyon elszállt az árfolyama, de most az istennek se találom.

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2009.06.19. 17:29:05

Hallottam egy embertől, hogy most keres befektetőket ezen a területen.
Már most az Araboknak adja el a jó kis magyar ásványvizet!
Kár, hogy kicsivel nem lehet hozzá beszállni, sok pénzem meg nincsen.

Ivanhoe 2009.06.19. 17:52:38

Gondolom az arabok fektetnek be, na azt hiszem elkezdem gyűjteni az infókat erről a területről. Bár van egy olyan érzésem, hogy ebből a víz bizniszből is azok fognak jól járni akik már az olajból gennyesre keresték magukat.

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2009.06.20. 23:43:22

@Ivanhoe: Szerintem az Arabok ilyen kicsiben nem utaznak. Hazai befektetőket keres az általam említett emberke is.

Ivanhoe 2009.06.24. 22:36:15

@harzol: Még nem, de lesz idő amikor ez lesz a legnagyobb biznisz.

LightRain 2009.07.07. 15:03:57

Azt azért jelzem, hogy befektetők nélkül is emelkedni fog a víz ára, mert az elmúlt években/évtizedekben és a legtöbb helyen ma is, nem költenek amortizációra, mert a vízdíj megállapítása politikai döntés... (városi közgyűlések döntenek róla, meg a kormány...)
Szemezgessetek: www.vizvalaszto.blog.hu

süti beállítások módosítása