Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Na erre varrjál gombot

2009.07.09. 14:40 cruncher

Egyszerűen nem tudom megállni, hogy ne osszak meg a kedves olvasó közönséggel egy nem mindennapi befektetési formát, hiszen én amikor a hétvégén erről olvastam, gyakorlatilag leesett az állam. Fiatal gyakorló megtakarító révén azért ismerek egyet s mást a világból, azonban azt álmomban sem gondoltam volna, hogy egy nyugdíjalap jogdíjakba is befektethet, sőt ebből még busásan profitálhat is.

Az ügy azért kapott most nagyobb visszhangot, mivel egy holland nyugdíjalap még tavaly vásárolta meg Michael Jackson több dalának a jogdíjait, ami a sztár tragikus halála miatt most egy kész aranybánya lehet. A zenei jogdíjak röviden annyit jelentenek, hogy ha egy számot lejátszanak a rádióban, tévében, vagy egy a számot is tartalmazó cd-t vagy dvd-t megvásárolnak az interneten vagy egy valóságos boltban, akkor azután a szerzőnek (illetve pontosítva a jogdíj tulajdonosának) perkálni kell. Magyarországon ha jól tudom minimális, néhány forint ez a díj, azonban ez egyes népszerűbb dalok esetében nagyon komoly összeget is jelenthet.

Az első sokkból pedig alig kaptam fel a fejem, amikor a cikkből az is kiderült, hogy a nyugdíjalap nem csak úgy ukmukfukk fektetett be ilyen alternatív megoldásba, hanem tudatosan egy egész céget is létrehozott arra, hogy jogdíjakból is megszedhesse magát. Az alap elmondása szerint 8 százalékos hozamot vártak régebben a nem mindennapi portfolióból, azonban most nem is lehet sejteni, hogy a Jackson ügy mennyit hoz a konyhára.

Ilyenkor gondolkozok el azon, hogy mennyire távol vagyunk a nyugati országoktól, még akkor is, ha nagyon sokat fejlődtünk az utóbbi évtizedekben. Nem mintha azt szeretném most rögtön, hogy a nyugdíjpénztáram a pénzem egy részét jogdíjakba fektesse, vagy vehessek olyan befektetési alapot, ami szintén a jogdíjakra építve keresi a kenyerét, illetve a kenyeremet, de mégis. Persze lehet, hogy egy-két esetben nagyot kaszálhatunk ilyen befektetésekkel, azonban a piac kiszámíthatatlansága miatt nem valószínű, hogy a jövő legdinamikusabban fejlődő terméke lesz. Viszont legalább bővítjük a látókörünket, ami akár a siker záloga is lehet.
 

5 komment

Címkék: befektetés nyereség alternatív

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr651235867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tibor2 · http://e-karpatalja.blog.hu 2009.07.09. 16:11:36

Ez egy nagyon érdekes lehetőség, mindenesetre most hallok róla először. Érdekelne, hogy magánemberként én megvásárolhatnék zenei jogdíjakat?

Ivanhoe 2009.07.09. 16:15:36

Mo.-n élsz, nálunk az Artisjus az egyeduralkodó a témában. De, hogy a kérdésedre is reagáljak: Csak befutott előadók dalainak a jogdíját érdemes megvenni sztem, ahhoz pedig jó mély zseb kell. Estleg olyan zenekarokét akikről sejted, hogy befutnak, de az nagyon rizikós.

GrofZero 2009.07.09. 18:10:15

Itt és most követelem, hogy a magánnyugdíjpénztáram az összes pénzt fektesse jogdíjakba!
Ha már Jacko halála ennyi pénzt termelt, akkor "kis pénz - kis foci" alapon javaslom hogy fektessék be a pénzünket gagyi szar magyar "sztár" előadók jogdíjaiba, mert ha meghallom a rádióban az igénytelen fos zenéiket akkor nekik úgyis azt kívánom hogy dögöljenek meg!
És akkor gazdagabbak leszünk!

tibor2 · http://e-karpatalja.blog.hu 2009.07.10. 10:39:55

@Ivanhoe: Én nem Magyarországon élek, hanem Ukrajnában (bár itt még szarabb a helyzet). Nagyjából itt a jogdíj háromszorosát amiből megvenném még le kéne perkálni csúszópénznek, hogy nekem adják el a korrupt mocskok.

is 2009.07.14. 15:11:19

@tibor2: Micheal Jackson 'magánemberként' vette meg a Beatles-dalok jogait. asszem 40 millió dollárba fájt neki - mindössze.

süti beállítások módosítása