Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Lehetetlen ideális megoldást találni

2009.07.22. 09:15 Dwight McCarthy

A válság kapcsán mindenki marha okos, hogy a nyugdíjpénztárak hogyan, mi módon bénázták el, merészebb változatok szerint nyúlták le a Zemberek megtakarításait, és egyébként meg hogyan kellett volna, és hogyan kellene csinálni ezt az egész nyugdíj célú befektetéses sztorit. A magyar magánnyugdíjpénztári rendszer alapvetően rossz, és tényleg bénák voltak, de szerintem ezt nem az elmúlt egy év, hanem a megelőző kilenc eredménye mutatja. Ez a poszt viszont nem erről szól.

Nemcsak a magyar pénztárakat érik súlyos kritikák, világszerte minden olyan nyugdíjmegoldást komoly szakmai viták öveznek, amely nem a társadalombiztosításnál megszokott felosztó-kirovó elvet követi, hanem a munkavállaló megtakarításait fekteti be azzal a céllal, hogy a felhalmozott vagyonból és az elért hozamokból fizessen nyugdíjat. Van viszont egy apró bökkenő: a nyugdíj célú befektetések olyan hosszú távot ölelnek fel, amit egyszerűen lehetetlen modellezni, így a kritikákat megerősíteni és megcáfolni is lehetetlen egy emberöltő alatt.

Illetve modellezgetni bármit lehet, csak a magyarázóereje lesz gyenge. A világon tulajdonképpen sehol nincs olyan hosszú múltra visszatekintő nyugdíjrendszer, mint amilyen hosszú távra előre tekintve most akadémikus és laikus vállvetve okoskodik, miközben a legrégebbi rendszerekben is éppen elegendő alapvető jogi változás ment végbe ahhoz, hogy fogalmunk se legyen, hol tartanánk, ha inkább ez vagy az a forgatókönyv játszódott volna le. És nyilvánvalóan azt sem fogjuk tudni soha leellenőrizni, hogy akármelyik jövőbeli megoldás tényleg az optimális lesz.

A jogi keretek mellett maga a pénzügyi világ is évről évre változik, az innovációk egyfelől új lehetőségekkel ajándékozzák meg az intézmények, másfelől meg az egész válság kialakulásáért is felelőssé tehetők. És nem utolsó sorban lehetővé teszik, hogy saját magunk, egyedileg is hozzáférjünk a befektetési lehetőségekhez, ne kelljen nyugdíjpénztárra hagyatkoznunk. Az elmúlt évek alapján pedig egyetlen dolog tűnik igazán biztosnak: aki nem takarékoskodik a kötelezően elvont járulékokon felül, az vakon repül bele a jövőbe.

Én tehát nem stresszelem magam túlságosan a nyugdíjpénztárak veszteségein, tulajdonképpen a rendszerbe volt kódolva már bőven a globális krízis kirobbanása előtt, hogy kevés lesz, amit ők produkálnak. Azzal sem igazán foglalkozom, hogy melyik jövőbelátó hogyan alakítaná át a rendszert, mert úgysem lehet megítélni, hogy kinek van igaza. Egyszerűen amennyi pénzt csak tudok, félreteszek, és szépen, konzervatív stratégia mentén befektetem. Nyugdíjas koromban pedig azzal a tudattal élhetek, hogy legalább minden tőlem telhetőt megtettem.

12 komment

Címkék: nyugdíj befektetés nyugdíjpénztárak

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr331260373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2009.07.22. 10:27:45

Teljesen jogos. Voltam már olyan befektetői konferencián, ahol alaptézis volt, hogy Európában az aktívan kereső emberek 30 és 60 éves kor között valamilyen formában félretesznek/befektetnek. Sajnos ez már akkor és ott is utópisztikusnak tűnt - az emberek többségénél nem lehet arra számítani, hogy ennyire előre gondolkodjon.

Ivanhoe 2009.07.22. 11:08:49

@Fue: A probléma alapvetően az, hogy nem tanítják meg az embereknek hogyan bánjanak a pénzzel. Megtanítják nekik, hogyan kereshetik meg munkával, és még azt hogyan költhetik el, de azt már nem, hogy hogyan takaríthatnak meg hosszútávon, hogyan fektethetnek be. Addig nincs is gond ezzel a mentalitással amíg dolgozik valaki, akkor van probléma amikor nyugdíjazásra kerül a sor. 2013-ban megszűnik a minimál nyugdíj, onnantól még nagyobb hangsúlyt kell fektetni az ilyesfajta befektetésekre. Ez a legtöbb embernél nyilván nem lesz kivitelezhető, mert nem értenek hozzá. A nyugdíjpénztár nem a legjobb megoldás már csak azért sem, mert a portfólió kezelőknek egy előre megadott befektetéspolitikát kell követniük, és ebből adódnak a nagy veszteségek, megvan kötve a kezük.
A jövőben egyre több olyan pénzügyi termék lesz a piacon ami a leendő nyugdíjat hivatott kiegészíteni, aki nem ért befektetésekhez az jobb lesz ha azokban gondolkodik nem pedig nyugdíjpénztárakban.
Az viszont belátható, hogy a nyugdíjpénztárak veszteségei elkerülhetetlenek voltak pont a befektetési politikájuk miatt, viszont mérsékelni szerintem lehetett volna őket.

floorwalker (törölt) · http://spacepetanque.blog.hu/ 2009.07.22. 11:27:53

jó poszt. valószínűleg az egyéni befektetések felé mozdul el a dolog. Milyen szépen írtad le ezt: "a kötelezően elvont járulékok". :D
Szóval ezeket szolidáris alapon meg kellene hagyni állami kézben. Belőni úgy, hogy a rászorulóknak legyen egy minimálnyugdíjra esélyük. Ezen kívül a pénzügyi alapokat ismertető nayagokkal kellene bombázni a munkaképeseket. Van értelme, az utóbbi időben azért egyre több helyről hallok tőzsdéről, befektetésekről. Kezdenek feleszmélni az emberek és maguk mennek utána a megtakarítási lehetőségeknek.
Persze a nagy tbbségnek továbbra is szüksége lesz tanácsadókra, brókerekre.
Lassan de biztosan ebbe az irányba mozdulunk. Olyan lesz az életed, a nyugdíjad, amit amgadnak meg tudsz teremteni.
Azért adódik a kérdés, hogy mi lesz azokkal, akik erre nem képesek. Nem volna szerencsés, ha az egész rendszer szociáldarwinizmusba fordulna.

harpo 2009.07.22. 11:36:08

Elég nagy szemétség, hogy nem lehet visszamenni a nyugdíjpénztárakból az állami nyugdíj szférába, csak 52 év fellett. Ezt a lehetőséget mindenkinek és folyamatosan biztosítani kellene. Én vissza akarok menni minél előbb. Remélem a Fidesz lehetővé teszi 2010 után.

Dwight McCarthy 2009.07.22. 11:40:38

@harpo: Nem tudom, mennyi idős vagy, de minden esetre szerintem elég nagy hülyeséget csinálnál, ha visszalépnél. A társadalombiztosítási nyugdíjrendszernek van egy kellemetlen tulajdonsága: politikusok határozzák meg néhány tollvonással, hogy mennyi legyen a nyugdíjad. Ez nagyobb rizikó, mint futni a tőkepiaci kockázatokat, főként mivel hamarosan az lehet az érdeke a politikának, hogy a vegyes (állami+nyugdíjpénztár) rendszert állítsa be vonzónak, és egy mozdulattal lerontják az állami oldalról kapható nyugdíjat, ha már a pénztári bénázásra csak közvetetten tudnak hatni. Még a mostani veszteségekkel is jobb neked a vegyesben, de akár itt, akár ott vagy, mindenképpen takaríts meg, amennyit csak tudsz. Ez nem mindig könnyű, de túlzás nélkül az életed múlik rajta.

DeMarco 2009.07.22. 12:02:06

Elég nagy probléma, hogy a nyugdíj összege nemhogy nem nőtt az elmúlt évben, de visszazuhant a két évvel ezelőtti szintre... Még néhány év és újra nullán leszünk. Ha minden nyugdíjra fordítandó összeget én kezelhetnék saját felelősségemre, akkor már régen megtripláztam volna. Így meg elveszik tőlem és szépen el is folyik a semmibe. Se pénzem, se nyugdíjam... Kénytelen vagyok alternatív megoldásként duplán félretenni és saját magamról gondoskodni, h ne haljak majd éhen harminc év múlva. De végtelenül dühít ez a rendszer.

Lunefée 2009.07.22. 12:38:59

Már a mai nyugdíjkorhatár mellett is, a férfiak 1/3-a meg sem éri a nyugdíjaskort. (A nőknél valamivel jobb a helyzet).
Nagyjából 8 évvel élünk kevesebbet, mint egy Nyugat-Európai polgár.
Ha még emelik a nyugdíjkorhatárt, és folytatódik a magyarság esztelen kizsákmányolása és stresszelése + az egészségügyi rendszer tönkretétele, akkor
becslésem szerint kb. 50% esélyem van rá hogy megérem a nyugdíjaskort és még nyugdíjasként is éljek legalább 2-3 évet.
Nem beszélve arról, hogy aki munkanélküli az miből tegyen félre a nyugdíjra (ez ma több mint félmillió ember Magyarországon).
Szerintem tehát az is meggondolandó, hogy a semmiből is, a kenyér-víz éhezésig süllyedve tegyen-e félre az ember valami kis pénzt, 40 évig sanyarogva, amiből majd aztán nem kap semmit, mert elpatkol.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2009.07.22. 12:56:51

@Lunefée: No, azért a félmillió munkanélküliből kíváncsi lennék, hányan vannak, akiknek tényleg nincs munkája. Inkább csak nincsenek bejelentve, ami persze szintén nem tesz jót a nyugdíj szempontjából.

Art Mooney 2009.07.22. 16:22:08

szemforgato, sunyi poszt.

ha az atlagember a magyar fizujabol nem tud tizezreket felretenni, mert kiveszik a zsebebol es a brokerek koze szorjak, akkor alsagos azt sugallni h a megoldas az h mindenki avanzsaljon penzugyi szakertove es nem letezo penzt fektessen be.

Dwight McCarthy 2009.07.22. 16:26:36

@Art Mooney: Ostoba, demagóg komment. Tanulj meg értőn olvasni, ne csak a betűket silabizáld. Ki mondta, hogy váljál pénzügyi szakértővé? Ki beszélt egyébként az átlagemberről? A poszt arról szól, hogy mi a véleményem a nyugdíjmegtakarításról, és én mit teszek ezzel kapcsolatban. Szaladj máshova bömbölni.

Art Mooney 2009.07.23. 12:13:31

@Dwight McCarthy: te elolvastad, amit posztoltal?

"Az elmúlt évek alapján pedig egyetlen dolog tűnik igazán biztosnak: aki nem takarékoskodik a kötelezően elvont járulékokon felül, az vakon repül bele a jövőbe."

ezzel kvazi lehulyezted a berbol es fizetesbol elok jelentos tobbseget, akinek nincs mibol felretennie.

"Én tehát nem stresszelem magam túlságosan a nyugdíjpénztárak veszteségein, tulajdonképpen a rendszerbe volt kódolva már bőven a globális krízis kirobbanása előtt, hogy kevés lesz, amit ők produkálnak. [...] Egyszerűen amennyi pénzt csak tudok, félreteszek, és szépen, konzervatív stratégia mentén befektetem."

ez pedig azt jelenti, h a nyp (amit a szerencsetlen atlagember hasznalni kenyszerul) nem megfeleloen mukodik, a sajat penzedet kell sajat magadnak megfeleloen managelni ha akarsz vmit oregkorodban. ehhez (mar ennek a szuksegessegenek a megallapitasahoz is) nyilvan szakertonek kell lenni.

es most akkor olvasd el kerlek a kommentemet meg1x.

Dwight McCarthy 2009.07.23. 12:37:17

@Art Mooney: "az vakon repül bele a jövőbe", ez szerinted lehülyézés? Azt ennél sokkal világosabban szoktam tenni... Az idézet mondat egyszerűen azt jelenti, hogy saját megtakarítás nélkül bizonytalan a nyugdíjas jóléted. Akár a te hibád, hogy nincs, akár másé, így van. És akármennyire sajnálom azokat, akik legjobb szándékuk ellenére sem tudnak félretenni (én is és a szüleim is éltünk így sokáig), ez a blog nem tud nekik szólni, hiszen itt megtakarításokról, befektetésekről lamentálgatunk. Hangsúlyozom, blogról van szó, tehát magunkról, a saját tapasztalatainkról, gondolatainkról írunk, nem feltétlenül össztársadalmi kérdéseket feszegetünk a létező összes érintett szemszögéből. Ami nem jelenti azt, hogy ne tudnánk ezekről persze.

Hogy ki a szakértő és ki nem, azon valóban lehet vitatkozni. A felismeréshez szerintem nem kell szakértőnek lenni, és a mai világban inkább attól függ, hogy megtalálod-e a neked megfelelő szolgáltatást/terméket, hogy mennyi időt és energiát vagy hajlandó rászánni a szabadidődben. A befektetési alapok is pont erről szólnak: nem kell ismerned az egyes részvényeket/kötvényeket/mindenféle egyéb instrumentumokat, csak némi utánaolvasással, józanul befektetned néhány (vagy akár csak egy-kettő) alapba. Ezt hívhatjuk akár szakértőségnek is, de a lényeg, hogy egyáltalán nem elérhetetlen dolog senki számára.

süti beállítások módosítása