Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Ez nem nooormális, az biztos!

2009.09.17. 11:00 cruncher

Az elmúlt hónapokban volt alkalmam többször is a hazai befektetési alapokra rápillantani, a korábbi blogjaimban pedig már többször is kifakadtam, mivel egyszerűen nem értettem, hogy miért vagyunk ilyen kishitűek (tisztelet a kivételnek). Szinte senki előtt nem lehet titok, hogy március eleje óta felrobbantak a tőzsdék, a hozamok meg az egekből alászálltak, ami szép nyereséget hozhatott rövid idő alatt az okosoknak. Na igen, csak az adatokból éppen az rajzolódott ki, hogy az emberek nem mertek a hullámra felkapaszkodni, csak messziről, betétekbe burkolózva figyelték az eseményeket.

Persze értem én, hogy nem lehet könnyen levetkőzni a gátlásainkat, meg hát teljesen máshogy vagyunk pénzügyileg kikultúráltak, mint például Nyugat-Európa, de tudnék mondani kapásból néhány országot, még akár a régióból is, ahol bátrabbak voltak a háztartások. Na de hagyjuk a múltat, az augusztus ugyanis első pillantásra trendfordulót hozott. Évek óta nem volt olyan jó friss pénzelhelyezésre példa, mint most, na de a karácsonyi ünnepléssel én még várnék.

A fő ok az, hogy annyi volt az egyedi tényező, mint égen a csillag. Itt van elsőként például az, hogy egy nagyobb intézményi ügyfél egy teljesen egyszerű cserével felrobbantotta a kötvényalapok eszközértékét. Egyetlen hónap alatt közel 60 milliárd forint áramlott az alapokba, pedig mint azt már említettem az elmúlt években lassan csordogált a pénz kifelé. Egyszerűen annyi történt, hogy az intézmény az általa tartott kötvényeket eladta egy kötvényalapnak, miközben ezért cserébe triviálisan befektetési jegyeket kapott.

Még említhetnék egyéb érdekességeket is, mint például a zártkörű alapok újabb térnyerését, lényeg a lényeg, hogy a sok fát eltakarítva sem látjuk jobban (jobbnak) az erdőt. Pedig a jegybank kamatcsökkentései egyértelműen felértékelik a befektetési alapokat, ehhez jön az is, hogy az elmúlt időszakban több sztorit is bemutattunk, ami hosszabb távon (sőt rövid távon) megérte, illetve megérheti.

Ha a fejekben kutatva akarnék megoldást találni, akkor azt mondanám, hogy az ingatlanalapokat ért sokk, valamint a pénzügyi válság értékromboló hatása a maradék kockázatvállalási ideget is kiölte a többségből, miközben a másik oldalt, például a nagy rivális betéteket kormányzati garancia, meg a magas jegybanki alapkamat ültette nyeregbe. Pontosan ezért csak lassú visszaszivárgásra számítok a piacon, ami újfent azt fogja jelenteni, hogy a többség a nagy nyereségekből kimarad. Kár értük…
 

4 komment

Címkék: alapok nyereség kockázat alapkamat befektetési

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr631386285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.09.17. 12:08:40

Kedves cikkíró!

A legnagyobb probléma az írásoddal, hogy míg a hozamoldal csodálatos áldásait mind számításba veszed, a kockázati oldalról szinte egyáltalán nem írsz. Márpedig a részvényvásárlás korántsem egyirányú utca, egyes elemzések szerint éppen egy 'W'alakú index középső nyergén lovagolunk felfelé.

A részvénybefektetésekbe - gyakran a tanácsadók bénázásai miatt - rengetegen ragadtak bele, éppúgy, mint az ingatlan alapokba. Azok, akik részesei voltak a 30-60% -os buktának, most éppen próbálják kiülni a veszteséget, akik meg kiszálltak, azok nagyon is megtanulták, hogy mit jelent a kockázat.

A befektetők nagy része - és a tanácsadók is - teljesen fogalmatlanok a befektető kockázat vállalási hajlandóságával kapcsolatosan. Ha fel tudná mérni, akkor sok ügyfél döbbenne rá arra, hogy bármennyire igéretes is a rally, olyan aggasztó a bukta esélye.

Ez a válság pont azért jött jól, mert tudatosította ezt a lakossági befektetőkben. 10-15% "biztos" hozam (ha a bankokat stabilnak tekintjük) sokaknak (sőt a többségnek) vonzóbb, mint a 40%-os hozam - ami két hét alatt nullára olvadhat.

Freddy Krueger (törölt) 2009.09.17. 12:30:25

@RAMBO:"10-15% "biztos" hozam (ha a bankokat stabilnak tekintjük) sokaknak (sőt a többségnek) vonzóbb, mint a 40%-os hozam - ami két hét alatt nullára olvadhat"
Pontosan.
És már annyian megszívták mindenféle alapokkal.

raszt@ · http://stoppolas.blog.hu/ 2009.09.17. 12:49:48

Itt egy játék melyben Magyarország erősebb az USA-nál is, sőtt az USA egyes területeit birtokolja. Regisztrálj az alábbi linken és légy részese ennek a nagy és erős Magyarországnak.
www.erepublik.com/en/referrer/raszta

Ez pedig egy kis segitség a kezdetekhez:
sites.google.com/site/ereptutorial/elsonapok

kvadrillio 2009.09.17. 15:01:21

Na, ennyi kockáztatni való pénzem nekem nincs ! :)

De ennél a pénzügyi manővernél sokkal jövedelmezőbb pénzszaporító művelet az un. hamis-gyémántban utazó piramisjáték ! Garantált a milliárdos nyereség ! :D

süti beállítások módosítása