Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Vigyázz, csapda a tőzsdén!

2009.03.23. 16:10 ajjaj

Bár egy kicsit korábbra vártam, a medvepiaci rali végülis beköszöntött a tőzsdéken, most a kérdés, hogy mit évő legyek ezután. A gazdasági folyamatokban ugyanis nem mutatkozik nagy fordulat, márpedig szerintem a részvénypiacok tartósabb emelkedésbe csak akkor kezdhetnek, ha makroszinten stabilizálódik a helyzet és a fundamentumok javulásnak indulnak.

Több  mint egy hónappal ezelőtt részvények és arany vásárlásába kezdtem, hogy kockázataimat legalább ilyen módon megpróbáljam mérsékelni. A részvényen még mindig van bukóm, viszont a nemesfém elég jól hozott a konyhára. Akkor is úgy gondoltam, hogy a részvénypiacoknak csak egy medvepiaci ralira futhatja, és most is úgy látom, hogy tartós hegymenetnek még nem jött el az ideje.

Míg a tőzsdei folyamatok a gazdasági visszaesésnek előrejelzői voltak, véleményem szerint a felfele irányuló fordulatnál nem fog hasonló módon elöl járni a részvénypiac, irányt mutatva a gazdaságnak. Márpedig a makrofundamentumok nem lettek érdemben jobbak annak elismerése mellett sem, hogy a Fed szakadatlan likviditásfokozása ösztönzőleg hathat (bár megosztottság mutatkozik a szakértők körében atekintetben, hogy ezzel együtt is képesek lehetünk-e a súlyos gazdasági visszaesést elkerülni). 

Ezek fényében átgondoltam, vajon mit évő legyek a továbbra is bukóban levő részvényalapommal, és úgy döntöttem, hogy még tartom azt, de fokozottan óvatos álláspontra helyezkedem. Amennyiben a Dow Jones hamarosan nem tudja majd áttörni a szerintem igen nagy ellenállást jelentő 7600 pontos szintet, valószínűleg eladok. Hiszen hiába olcsók továbbra is a piacok, a makrofundamentumok még nem javulnak, és ezzel párhuzamosan a vállalati profitvárakozások is egyre romlanak. Ez pedig a részvények "olcsóságának" nagy részét (egy elhúzódó recesszió esetén) akár fel is emésztheti. 

Az alábbi ábrán azt láthatjuk, hogy a világ egészének részvénypiacát leképező MSCI World, illetve a fejlődő piacokat leképező MSCI EM indexek komponenseinek egy részvényre jutó várható profitja folyamatosan csökken. Mivel az egy részvényre jutó profit várakozások mindig egy évvel előretekintő időpontra vonatkoznak, a nagy beszakadás azt jelenti, hogy az egyre távolabbi jövőt illetően egyre pesszimistábbak az elemzők a prognosztizálható vállalati profitok tekintetében.

 

5 komment

Címkék: rali válság befektetés részvény

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr961014008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.03.23. 18:21:27

Tippelni konnyu, de szerintem senki nem tudja megmondani, mikor megy fel, mikor le a tozsde. Ha viszont mar emlitetted, hogy egy honapja mibe fektettel, olyan posztokat szivesen olvasnek, ami valodi befektetesi portfoliot mutat meg, mikor, ki, hogy osztja meg az eszkozeit pl. minden honapban, es megnezni egy ev utan ki volt az ugyesebb.

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2009.03.23. 19:57:01

Medve piac pont a csökkenő árfolyamokat jelenti. Amire te gondolhattál az a Bika piac. :)

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2009.03.23. 20:01:24

harzol:

Sztem a hiba a Te készülékedben lehet. A medvepiaci rali a hosszútávú medve trendben jelentekező rövidtávú bikát jelöli.

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2009.03.23. 20:31:52

Ok. Leragadtam a medvepiacnál.
Lehet többet kellett volna aludni az éjjel. Sorry.

ergerberger 2009.05.14. 13:43:36

"mit évő legyek"
Ez ugye vicc volt?

süti beállítások módosítása