Az első millióm

Így szerzem.

Portfolio Blogger

Friss topikok

Portfolio.hu

Linkblog

Hát ez meg hogy lehet, vége a válságnak?

2009.03.26. 14:45 cruncher

A sokak által csak feltörekvő piaci gurunak nevezett Mark Möbius gyakorlatilag már fél éve folyamatosan azt szajkózza, hogy oda kéne figyelni, mert a fejlődő országok tőzsdéin komoly felhúzásra van kilátás. Még az sem izgatta túlságosan az elmúlt hónapokban, hogy csak részben sem jöttek be a jóslatai, éppen ezért fanyar mosollyal nyugtáztam minden egyes megszólalását, például amikor a CNBS-n lassan már celebeknek való tisztelettel hallgatták meg.

Az halál biztos, hogy aki rá hallgatott az nem túl sokat nyert eddig, hiszen például az első forgatókönyve szerint 2009 elején komoly emelkedést kellett volna látnunk, miközben ebben az évben csak esni láttuk a folyton pushingolt MSCI Emerging Market indexet. Viszont március elején valami történt, és azóta ha jókora késéssel is Möbius számításaihoz képest, de végre nyikorogva elindultak felfelé a tőzsdék. Sokan már rögtön a bikapiac kezdetét vizionálták, mert hát olyan rég volt okunk örülni, és miért ne bizakodhatnánk.

Nem csoda, még jó hogy örvendezik a veszteséges poziba ragadó kisbefektető is (nem beszélve a nagyokról), amikor emelkedés van, hülye lenne ha nem így tenne. A tavasz tehát úgy látszik meghozta az optimizmust, ami alapvetően az amerikai intézkedéseknek köszönhető. Lassan már én is kezdek bizakodni, hiszen nem piskóta, hogy az amerikai állam 1,000,000,000,000 dollárért akar toxikus eszközöket vásárolni, azonban még mielőtt tényleg leesne az állam én azért megvárnám, hogy ténylegesen milyen hatással járnak az intézkedések. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az állam által meghozott intézkedések csak lassan fejtik ki a hatásukat a gazdaságban (és akkor sem biztos, hogy elérik a céljukat). Naná ,hogy ez nem olyan mint a mesékben, hogy valaki egy csapásra meg tud mindent oldani, hanem szépen ki kell várni, hogy felépüljön a súlyos betegségből a világgazdaság.

A lelkesedést viszont a feltörekvő piacokon éppen ez hozhatja meg, hiszen szajkózás nélkül is tudjuk, hogy a fejlett országokhoz képest kevésbe érintettek a válságban a fejlődő országok, ahol totálisan szétadták a piacokat. Ezt Möbiuson kívül ezeregy elemző elmondta, azonban az már koránt sem mindegy, hogy ez a borzalmasan rossz környezet mikor ismeri ezt fel. Összefoglalva tehát van egy három hete tartó felívelésünk (a kínai Shanghai index például 17 hónapja nem emelkedett akkorát, mint az elmúlt egy hétben), azonban a nagy kérdés az, hogy lassan elérjük a korábbi ellenállásszinteket, és egy tartós felívelés vette-e kezdetét (szerintem ez a valószínűtlenebb) vagy csak egy átmeneti fellángolásról van szó, és még nyugisan felkészülhetünk a jövőben zuhanásokra.
 

10 komment

Címkék: válság részvénypiac piacok feltörekvő

A bejegyzés trackback címe:

https://elsomilliom.blog.hu/api/trackback/id/tr241026821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zeneigéniusz 2009.03.26. 16:03:24

Összefoglalva: rulettezz bátran, mert előbb-utóbb jön a piros

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2009.03.26. 16:37:58

Az tény, hogy most beszállni jobb, mint 1 éve volt. :)

chop 2009.03.26. 16:57:31

Pushingolt? Hat az meg milyen szo?:)

P. · http://faszkivan.blog.hu/ 2009.03.26. 18:12:10

azt azért nem kéne elfelejteni, hogy amikor möbius elkezdte magyarázni,hogy emelkedés lesz, akkor még igen csúnyán zuhant minden, sőt utána még két hónapig ez volt a jellemző, úgyhogy aki esetleg hallgatott rá, az még mindig nincs a pénzénél.

az pedig, hogy előbb utóbb nagy emelkedés jön egy ilyen csúnya zakó után, mint amibe a fejlődő piacok országait taszították a külföldi tőkések, mindenki számára egyértelmű volt.

ehhez aztán tényleg nem kell sok ész.

Bartoki 2009.03.26. 18:46:00

nyilasi.tozsdeforum.hu/ szerint ez csak egy hurráoptimista felívelés a medve piacon.

is 2009.03.26. 19:12:57

szerintem ez a válság másképp fog lefutni, mint az összes eddigi, a következők miatt:
- számítógépek: hihetetlen mennyiségű üzletet kötnek gépek, és mindent kb. másodpercek alatt arbitrálnak le. nincs esély nagyon kilengetni az ingát
- a piac ugye a jövőre várakozik, de az elmúlt lefutási görbéket mindenki ismeri, tehát már előre ugrik. azért van most medvepiaci rally, mert múltkor volt, tehát akkor lesz egy alja, ahonnan lesz rally, akkor már beleveszek. aztán most mindenki elkezdi mondani, hogy múltkor is még ment lefelé, tehát akkor lefelé fog menni. de lehet, hogy azt mondja, innen már csak 20%-ot esett, utána meg 50%-ot emelkedett, akkor most már nem érdemes beleadni, meg majd visszavenni, mert nem találom a tetejét, ott meg az alját, aztán összességében meg mégis felfelé fogunk menni, tehát akkor mégsem szállok ki. vagyis: összetorlódik a lefutási görbe, és könnyen lehet, hogy egyes fázisok kimaradnak.
- az a nagyon nagy szám dollár, amit belepumpálnak a gazdaságokba, érdemben más lefutást adnak.

én annyit fogok csinálni, hogyha az eddigi alja alá megy 10%-kal (mondjuk Dow 6000 pont környékére), akkor beleveszek, aztán tényleg nem nézek rá 3 évig (hacsak előtte nem ugrik meg nagyon, mert akkor persze kaszálok)

Rwindx 2009.03.26. 19:31:13

Én optimista vagyok, de van egy problémám. Most töménytelen mennyiségű állami pénzt belenyomnak mindenbe. Eddig az volt a probléma hogy sok-sok olyan pénzt gondolt magának mindenki ami tulajdonképpen soha nem létezett.

Most ezekkel az állami pénzekkel lehet hasonló sorsra jutunk, ugyanis a kvázi a nemlétező pénzek pótlására, beindult a nyomda... ennek még meglesz a böjtje, ha nem is azonnal.

magyari 2009.03.26. 21:23:21

@is: A Forbes.com szerint az S&P 500 körül lesz 2009-ben. Iránban forradalom, az olaj barrelenkénti ára 28 USD körül landol. Az ausztrál dollár a béka feneke alá süllyed a japán jenhez képest. Az EU széthúz, Olaszország kilép az EU zónából.
K-K-Európa szívja meg a legjobban, a Forbes szerint - duplán.
Kína - szokásosan - túléli a válságot, hatalmas belső piaca miatt. India is. Ők a nyerők!
Forrás: www.forbes.com. 2008. dec. 18-án hozták nyilvánosságra 2009 évi prognózisukat.
Nem kell "elhinni", de érdemes gondolkodni a jelenen és a jövőn. Egyesek szerint ugyanis ezért hordjuk a fejünket a nyakunkon. Mások szerint azért, hogy ne essen be az eső.
Döntsd el, melyik kategóriába tartozol, nem az én posztom kategorizálni - Téged sem.

chop 2009.03.28. 00:11:18

@Rwindx: pontosan, a penzteremtesnek mindig van bojtje. A mostani valsag is felfoghato a mertektelen penzteremtes kovetkezmenyenek, de mig korabban volt valasztas, hogy teremtsek tobb penzt, vagy sem, most nincs: teremteni kell, maskulonben kartyavarkent omlik ossze az egesz rendszer.

süti beállítások módosítása